Αποπομπή Πουτσδεμόν και εκλογές αποφάσισε ο Ραχόι στον απόηχο της ανεξαρτησίας

  • Αποφάσισε διάλυση του καταλανικού κοινοβουλίου και προκήρυξε εκλογές για τις 21 Δεκεμβρίου
  • Παράνομη, χαρακτήρισε, την κήρυξη ανεξαρτησίας
  • Παύεται των καθηκόντων του ο αρχηγός της καταλανικής αστυνομίας

Τη λήψη πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Καταλονία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, στον απόηχο της ανακήρυξης ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο το μεσημέρι της Παρασκευής.

Δείτε επίσης: Η Καταλονία διακήρυξε την ανεξαρτησία της – Η Μαδρίτη απαντά με αναστολή του αυτοδιοίκητου

Ο Ραχόι υποστήριξε πως θα επιδιώξει να κηρυχθεί παράνομη η κήρυξη της ανεξαρτησίας από την Καταλονία.

Επιπλέον, δήλωσε ότι αποφάσισε να αποπέμψει τον πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτσδεμόν και την κυβέρνηση της Καταλονίας, τονίζοντας ότι οι υπουργοί της κεντρικής κυβέρνησης θα αναλάβουν τα καθήκοντα της καταλανικής διοίκησης.

Επίσης, θα προχωρήσει στη διάλυση του κοινοβουλίου της Καταλονίας, ενώ προκήρυξε εκλογές για την 21η Δεκεμβρίου.

Όπως τόνισε ο Μαριάνο Ραχόι, ο αρχηγός της καταλανικής αστυνομίας παύεται των καθηκόντων του.

«Είναι τα πρώτα μέτρα που εφαρμόζουμε προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εκείνοι που ήταν έως σήμερα επικεφαλής (της καταλανικής διοίκησης) να μπορέσουν να συνεχίσουν την κλιμάκωση της ανυπακοής», σημείωσε ο Μαριάνο Ραχόι μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που συνεκλήθη μετά το πράσινο φως που έδωσε η Γερουσία προκειμένου η Καταλονία να τεθεί υπό καθεστώς κηδεμονίας.

«Πιστεύουμε ότι επείγει να ακούσουμε τους πολίτες της Καταλονίας, όλους ανεξαιρέτως, ώστε να μπορούν να αποφασίζουν για το μέλλον τους και κανείς να μην μπορεί να ενεργεί εκτός του νόμου για λογαριασμό τους», κατέληξε.

Δίωξη για εξέγερση εις βάρος του Πουτσδεμόν από την γενική εισαγγελία

Τη δικαστική διαδικασία εις βάρος του προέδρου της Καταλονίας, Κάρλες Πουτσδεμόν, θα κινήσει η γενική εισαγγελία της Ισπανίας την επόμενη εβδομάδα.

Ο Πουτσδεμόν κατηγορείται για “εξέγερση” στον απόηχο της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Δείτε επίσης: Δίωξη για εξέγερση εις βάρος του καταλανού ηγέτη από την γενική εισαγγελία

“Η εισαγγελία θα καταθέσει μήνυση την επόμενη εβδομάδα κατά του Κάρλες Πουτσδεμόν με την κατηγορία της εξέγερσης”, μια κατηγορία που επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 30 έτη, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος τύπου.

Αυτή η διαδικασία θα μπορούσε «ενδεχομένως να συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα μέλη της καταλανικής κυβέρνησης και το γραφείο των προέδρων» του καταλανικού κοινοβουλίου, τονίζεται από την ίδια πηγή.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

πηγή