Έτοιμη να κηρύξει ανεξαρτησία σήμερα η Καταλονία – Συνεδριάζει η Μαδρίτη

  • Οι φόβοι για τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της Καταλονίας.
  • Συνεδριάζει η εξεταστική επιτροπή της ισπανικής γερουσίας σήμερα
  • Την Παρασκευή η τελική απόφαση για την ενεργοποίηση του άρθρου 155

Την ανεξαρτησία της ετοιμάζεται να κηρύξει σήμερα η Καταλονία, μόλις μία ημέρα η Γερουσία στη Μαδρίτη συνεδριάσει για την ενεργοποίηση του άρθρου 155 που θα αναστείλει το καθεστώς αυτονομίας της επαρχίας.

Το τοπικό κοινοβούλιο θα συγκληθεί στις 17:00 (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδας) και η ώρα δεν επιλέχθηκε τυχαία καθώς εκείνη τη στιγμή στη Μαδρίτη μια 27μελής επιτροπή της Γερουσίας θα ξεκινήσει να συζητά την αναστολή του καθεστώτος αυτονομίας της Καταλονίας.

Η πιθανότητα η Καταλονία να τεθεί υπό επιτροπεία σε δύο ημέρες μοιάζει πλέον αναπόφευκτη, μετά τη διακοπή κάθε διαλόγου ανάμεσα στη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη.

Η Μαδρίτη θα αποπέμψει την καταλανική κυβέρνηση και θα αναλάβει τον έλεγχο της περιφέρειας, ιδίως της αστυνομίας της. Το κοινοβούλιο θα τεθεί υπό επιτροπεία για έξι μήνες έως τη διεξαγωγή εκλογών, καθώς και τα ΜΜΕ της περιφέρειας.

Φόβοι για τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της Καταλονίας.

Το να τεθεί η Καταλονία υπό επιτροπεία και μια τελική κήρυξη ανεξαρτησίας, καθώς και η αστάθεια που θα προκαλείτο ως αποτέλεσμα, προκαλούν φόβους για αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της περιφέρειας αυτής που αντιπροσωπεύει το 19% του ισπανικού ΑΕΠ και της Ισπανίας στο σύνολό της.

Ήδη 1.500 καταλανικές επιχειρήσεις μετέφεραν την έδρα τους από τον φόβο αστάθειας.

Με αυτό τον φόβο πολλά μέλη της καταλανικής κυβέρνησης τάχθηκαν την Τρίτη το βράδυ κατά μιας μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας και υπέρ πρόωρων περιφερειακών εκλογών, σύμφωνα με πηγή της καταλανικής κυβέρνησης.

Συνεδριάζει η εξεταστική επιτροπή της ισπανικής γερουσίας

Κεκλεισμένων των θυρών θα ξεκινήσει σήμερα στη 13.00 ώρα Ελλάδος, η συνεδρίαση της δεκαμελούς εξεταστικής επιτροπής της ισπανικής Γερουσίας που έχει ορισθεί να εξετάσει τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν κατά της Καταλονίας στο πλαίσιο των διατάξεων του Άρθρου 155 του Συντάγματος, επιφέροντας τροποποιήσεις, ή ακόμη και επεκτάσεις, στις προτάσεις που έχει καταθέσει η κυβέρνηση.

Η διορία που έχει δοθεί για στην καταλανική πλευρά, η οποία δεν θα εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρο Κάρλες Πουτσδεμόν, για να εκθέσει τα αντεπιχειρήματά της και να αποποιηθεί της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της, εκπνέει σήμερα στις 11.00, ώρα Ελλάδος, και δύο ώρες αργότερα έχει προβλεφθεί η συνεδρίαση της επιτροπής.

Σύμφωνα με πηγές, η κυβέρνηση θα προτάξει «την αξιοπρέπεια» στα μέτρα που θα λάβει για να αντισταθμίσει την επικείμενη εφαρμογή του Άρθρου 155.

Μάλιστα κάποια υψηλόβαθμα στελέχη έχουν ζητήσει την κάθοδο σε κοινό ψηφοδέλτιο όλων των κομμάτων που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία με τους οπαδούς της ενδιάμεσης λύσης (Catalunya en Comú), ίσως και τους τοπικούς Σοσιαλιστές του PSC, με βάση το αίτημα για ένα νέο δημοψήφισμα—αυτή τη φορά συμφωνημένο μέσα από τον διάλογο—και την απελευθέρωση των ‘κρατουμένων’ της διαδικασίας για την ανεξαρτησία.

Ένα ψηφοδέλτιο που θα κέρδιζε κατά κράτος και θα έδινε στην Ευρώπη το μήνυμα ότι θα πρέπει να συμβάλει και να εξαναγκάσει τη Μαδρίτη να προσέλθει σε μία διαπραγμάτευση.

Ωστόσο, η πλειονότητα του στρατοπέδου της ανεξαρτησίας κλίνει προς την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας και να κατατεθεί για ψήφιση αύριο στην ολομέλεια του Παρλαμέντ, που θα συνεδριάσει για να αποφασίσει για τα αντίμετρα στην εφαρμογή του Άρθρου 155.

πηγή