Έκλεισε η συμφωνία με τους Θεσμούς σε τεχνικό επίπεδο

  • «Κλείσαμε τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τους Θεσμούς σε όλη τη θεματολογία, κερδίσαμε πολλά και είμαστε ευχαριστημένοι», δήλωσε ο Τσακαλώτος
  • Σχετικά με τα κέρδη από τη διαπραγμάτευση, ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε τη συμφωνία σε ό,τι αφορά την σειρά των πιστωτών, οι οποίοι αποζημιώνονται σε περίπτωση πτώχευσης επιχείρησης
  • Για την πιθανότητα αναστολής του μέτρου αύξησης του ΦΠΑ στα 32 νησιά του Αιγαίου από την 1η Ιανουαρίου, ανέφερε πως αυτό «δεν έχει ακριβώς συμφωνηθεί με τους Θεσμούς» και το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα
  • Νωρίτερα, έκλεισαν τα θέματα ενέργειας και κοινωνικών επιδομάτων
  • Ανακοίνωσαν την τεχνική συμφωνία και οι Θεσμοί

Έκλεισε η συμφωνία με τους Θεσμούς σε τεχνικό επίπεδο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Νωρίτερα, έκλεισαν τα θέματα ενέργειας και κοινωνικών επιδομάτων.

«Κλείσαμε τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τους Θεσμούς σε όλη τη θεματολογία, κερδίσαμε πολλά και είμαστε ευχαριστημένοι. Συμφωνήσαμε να υλοποιήσουμε όλα τα προαπαιτούμενα όσο πιο γρήγορα μπορούμε, καθώς και στο ποια είναι στην ατζέντα της δ’ αξιολόγησης»» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ΥΠΟΙΚ, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών με τους εκπροσώπους των Θεσμών.

Σχετικά με τα κέρδη από τη διαπραγμάτευση, ανέφερε ως παράδειγμα τη συμφωνία σε ό,τι αφορά την σειρά των πιστωτών, οι οποίοι αποζημιώνονται σε περίπτωση πτώχευσης επιχείρησης. Όπως είπε, πρώτοι θα αποζημιώνονται οι εργαζόμενοι με ένα ποσό που θα αντιστοιχεί αν πολλαπλασιαστεί ο βασικός μισθός των 586 ευρώ επί 2,75 για έξι μήνες.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα αναστολής του μέτρου αύξησης του ΦΠΑ στα 32 νησιά του Αιγαίου από την 1η Ιανουαρίου, ανέφερε πως αυτό «δεν έχει ακριβώς συμφωνηθεί με τους Θεσμούς» και το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα. «Είναι κάπως ανοικτό, παρότι υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για το 2018», πρόσθεσε. Πάντως το ζήτημα θα έχει αποσαφηνιστεί πολύ πριν από την 1/1/2018, οπότε πρέπει να σταματήσει το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ. Σύμφωνα επίσης με τον υπουργό, ένα μέρος από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα δοθεί για αυτά τα νησιά με τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο θα παρουσιαστεί στο Eurogroup την προσεχή Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, ενώ το Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου είναι το ορόσημο για την τυπική έγκριση της ολοκλήρωσης της γ’ αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης. Όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, θα κατατεθούν στη Βουλή κάποια νομοσχέδια για τα προαπαιτούμενα πριν από τα Χριστούγεννα και ένα πολυνομοσχέδιο μετά από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Ο ΥΠΟΙΚ προσδιόρισε ως στόχο να κλείσει η δ’ αξιολόγηση το διάστημα Μαΐου-Ιουνίου 2018, επισημαίνοντας ότι μετά το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου θα αρχίσει η διαδικασία για το χρέος, την 4η αξιολόγηση και την έξοδο από το πρόγραμμα.

Ανακοίνωσαν την τεχνική συμφωνία και οι Θεσμοί

Την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (Staff level agreement) με τις ελληνικές αρχές ανακοίνωσαν με κοινή τους δήλωση και οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών Θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας).

«Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα κατέληξαν σε συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τη δέσμη μέτρων στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Αυτή θα παρουσιαστεί στο Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017. Οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν να εφαρμόσουν τις προαπαιτούμενες δράσεις που είναι αναγκαίες για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό», αναφέρει η δήλωση των Θεσμών.

Συμφωνία για πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Νωρίτερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι «τα θέματα ενέργειας έκλεισαν», μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους επικεφαλής των εκπροσώπων των Θεσμών.

Δείτε επίσης: Συμφωνία για πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ – «Τα θέματα έκλεισαν»

Αύξηση κατά 40% του συνολικού προϋπολογισμού των οικογενειακών επιδομάτων

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, ανακοίνωσε αύξηση κατά 40% του συνολικού προϋπολογισμού των οικογενειακών επιδομάτων, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με τους Θεσμούς.

Δείτε επίσης: Αύξηση κατά 40% του συνολικού προϋπολογισμού των οικογενειακών επιδομάτων

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

πηγή